Saunomis- ja käytösohjeet

Väinölänniemi

Väinölänniemen sähkösauna lämpiää ajastetusti 1.9. – 31.5. välisenä aikana maanantaisin ja torstaisin klo 14 – 22 sekä lauantaisin klo 14 - 22. Saunan ulko-ovet ovat aukiasennossa saunapäivinä klo. 20 saakka, jonka jälkeen kulku tapahtuu sähköisellä avaimella.

Uimassa voi käydä talvisin kaikkina päivinä klo 6 – 23. Kesäisin, kesäkuun alusta elokuun loppuun, voi käydä uimassa aamuisin klo 6 – 8.30.

Sorsasalo

Sorsasalon saunaa saa lämmittää kaikkina viikonpäivinä. Kesällä toukokuun alusta syyskuun loppuun saunaa ei lämmitetä torstaina.

Halukkuudesta lämmittämään sauna on ilmoitettava "lämmitysvastaaville".

Saunan lämmityksen saa aloittaa aikaisintaan klo 16 ja lämmitys on lopetettava klo 21.30 ja saunominen klo 22.

Viimeisenä lähtijänä laita saunan lattialle muovilaatikollinen lämmityspuita ja mahdollista irtotuohta kuivamaan seuraavaa lämmityskertaa varten. Ikkunat laitettava kiinni, valot sammuksiin ja ovet lukkoon, myös ns. tuulikaapin ovet.

 

Saunominen

Lämmitysvaiheen jälkeen saunojat voivat lisätä puita kiukaaseen tavoitteena pitää saunahuoneen lämpötila välillä 75-90 astetta.

Huomioi löylyä heittäessäsi myös muut saunassa olijat. Suurin osa jäsenistöstä nauttii leppoisista, kosteista löylyistä. Kuumimmat löylyt saa takanurkissa. Liian kuumat löylyt heti järvestä tulon jälkeen voivat olla terveydelle vaarallista.

Väinölänniemen saunan "kuuma tunti" on klo 21.30 - 22.00 kaikkina saunapäivinä. Silloin saa heittää kovia löylyjä. Sorsasalossa ei ole "kuumaa tuntia".

Pesusoikot, vastat ja uimatossut

Pesusoikot tulee puhdistaa käytön jälkeen ja laittaa nätisti telineeseen.

Saunavastaa voi käyttää erityistilanteissa. Vastan käyttäjien tulee itse siivota huolellisesti jälkensä.

Jalkasienitartuntojen välttämiseksi suositellaan, että ns. uintitossuja käytetään pukutiloissa, saunoissa ja pesutiloissa liikuttaessa.

Viimeinen saunoja

Huolehdi, että sauna jää siistiksi, ikkunat tulevat kiinni, valot sammuksiin ja ovet lukkoon myös ns. tuulikaapin ovet. Lisää Sorsasalon saunalla hieman puita uuniin, jotta sauna kuivaa hyvin. Varmista, että vesisäiliö on täynnä. Laita myös saunan lattialle muovilaatikollinen lämmityspuita ja mahdollista irtotuohta kuivamaan seuraavaa lämmityskertaa varten.

Tupakointi

Ole ystävällinen, äläkä tupakoi laiturilla, patiolla tai grillillä, koska siellä pitää pystyä viihtymään myös tupakoimattomien.

Tupakointi on sallittua vain "sivummalla", etteivät savu ja tupakantumpit häiritse tupakoimattomia.

Lemmikit ja allergisten huomiointi

Älä tuo lemmikkieläimiä saunarakennukseen, patiolle tai laiturille. Pidä lemmikkisi kytkettynä kaukana saunojien käyttämältä alueelta, koska osa jäsenistä on koirille ja/tai kissoille allergisia.

Huomioi allergiset käyttäessässi voimakkaita hajusteita, deodorantteja tai pesuaineita.

Häiritsevä käyttäytyminen

Tarkempia sääntöjä ei tarvita, jos kaikki käyttävät järkeään ja ottavat muut ihmiset huomioon. Alueella ei saa juopotella, eikä rähistä. Alkoholin käyttö on turvallisuussyistä kielletty kokonaan.

Ympäristö

Laita roskat ja jätteet sisätiloissa roskakoreihin sekä ulkosalla roskalaatikoihin. Shampoon käyttö laitureiden/avantojen äärellä vedessä ei ole suositeltavaa.

(päivitetty 6.9.2014)